Cuma, Kasım 25, 2005

GELECEYE DÖNMEK (ingilizceden çeviri):(10)

GELECEYE DÖNMEK(10)

YAZAR:TONİ NEGRİ

ÇEVİRMEN:NİGİN NEVADEREZİ emekdaş:NADİR EZHERİ

"LOS ANGELES","ÇİYAPAS","PARİS"

(Bu sira meqaleler ardicil olaraq her biri özgürdüde)

Biz bir çox olumlu ve olumsuz (müsbet ve menfi) şeylerden söz etmeliyik,niyeki bu mubarizeler qudret ilişgileri dönüşümünün (degişiminin) iri güc ve iri zorluq olduğunu sağlamlaşdirmiş(isbat etmiş),bu günde oluşan evrende(dünyada).
"LOS ANGELES"deki mubarize(1) tam şeherlerde,baş kendlerde baş vere bilen,özünün en yüksek formunda gösterilen eksik sanilmiş qruplar qalxişmasi idi,toplumsal bölgeleri ele geçirmekde,evrenin vitrini olmuş "LOS ANGELES",in mal varliğini talan etmekde.
"LOS ANGELES","HALİ WOOD"DUR demekdir:evrende var olan anlamlarin (alğilamalarin)indüsteriyel(senaye-çox çalişilan yer)senteri(merkezi)ve ele buna esasen diller üretiminde en böyük senter.
"ÇİYAPAS"(2)heç zaman borjuvazi bir qalxişma degildi,Kapitalizmi ilerletmeye ayarlanmiş(qesd olunmuş)bir qalxişma deyildi,heç zaman,o belke kimlik tanitmaya dayir arama yapma ve bir qalici(davamli)anti gücidi.genişlenme(tose,e)paragonlarina(ülgülerine)qarşi."PARİS" mübarizesi başda bir çox belirsiz(örtülü)yolile teşkilatlandirilmişdi,lakin mübarize zamaninda "PARİS"de ve "FRANSA"nin başqa yerlerinde ortaq daşima(f,el ve enfe,al)lar duraqlamalari(mane,leri)içinden,bir yeni ortaq durum düzenletmeye doğru uzlaşmaya(temrin etmege)ilerledi.
bu mübarizelerin üçü birlikde temel olaraq Realda bir serbest(mütleq)yeni ortaq durum düzenletmek kapasitesine(qabiliyetine)sahibdir,deyilen yeni ortaq durum QLOBALLAŞMAQ qarşisinda durur,niye ki qloballaşmaq onlari etkisiz(xunsa)etsin diye uyumsuzluqlar(ixtilaflar)üzere çalişmaqdadir.buna esasen onlarin tami adetdişariliğin(ğeyri adiligin)belirişinde(gözükmesinde)sözbirdirler,toplumun ona (adetdişariliğa)istegi kimi.onlar üç mübarizedir,her birinin özünde daşidigi bir dayanişma(müqavimet)durumu var,bu evren merkez müdürlügü(3)qurulmaqina qarşi,aliş-verişin qloballaşmasinin palitikal formuna qarşi.
Başqa sözde onlarin her birileri bu kiçik açari özlerinde daşiyir,temellidir belke,belirgin(numune,subjects)ortaq durum düzenletmesinde öz başina ve bağimsiz olduğu.
Bu üç mübarize,özlerinin uyumsuzluğundaki(ferqliligindeki)ve ilişgi axsağliğindaki durumda yerleşe bilir? 1990lara bir durum düzenletmede de?
Bunlar hazirda gelen devrim prossesinin içre kesici ve "yerine gelmenin"(Paradigmatic)(4)mehdud tecrübesidirler? Bunlar hazirda gelen insanliq prossesinin içre kesici ve "yerne gelmenin" mehdud tecrübesidirler? Men bilmeyirem.


ETEK YAZİLARİ:

1-Son yillarda "LOS ANGELES"de baş vermiş olaylar.
2-"MEKZİK"de bir qalxişma.
3-Farsca:Merkeze cehaniye modiriyet.
4-Farsca:Caneşini.

Perşembe, Kasım 24, 2005

OXUCULARİMİZDAN: (1)

yaghmur araz to me
More options Nov 12

selamlar sevdiyim shair nadir azheri ve hayat yoldashi negin xanim
sizile gorushmek ve yaxindan tanishmaq en azi illik programlarimdandir .bu siiri size gonderirem.
yashiyasiniz.
aydin araz


Mənə sari gəlmə
Qorx
Baxma gözlərimə
Beyinmdə bomba yerləşdiriblər sanki
Elektrik gözlərim tərpənsə əyər
Partlaram bir dən
Mənə sari gəlmə
əllərini vurma saçlarıma
bəlkə bir dinametin zamini dir lər
yanımda çox durma
saatlı bir bombayam bəlkə
hər ləhzə təhlükəm artırır mənim

get
qal- getmə
götürmə ayaqlarını
iş işdən geçibdir daha

getsən min kimi partlayacağam

1383/8/4
Aydın Araz




شعیر:یانیس ریتسوس(یونان شاعیری 1909-1990)
چئویرمه: آیدین آراز(aydin araz)
بو شعیر لر ریتسوسون هر نه سیر دیر کیتابیندان(همه چیز راز است کیتابی احمد پوری نین واسیطه سیله فارسجا یا چئوریلیب دیر. تهران1379-نشر چشمه) فارسجادان آذربایجان تورکجه سینه چئوریلیب دیر


1
شئعیر
ایللر بویو
اوخوجوسونو آختاریر
سونرا
بویوک قانادلارین کولگه سینده
درین گئجه لرین قارانلیغیندا
چیلپاق بوداق لارین باخچاسیندا
بیر قصابین دیرناغی دیز چوکور گویده سینده


2
مرمر بوقدر چیلپاق
بو قدرآغ
هئیکللشمه سینی گوزله مه ییر


3
آتن1970

بو خیابان لاردا
آدام لار آددیم آتیرلار
آدام لار تله سیر لر
(هارایا)گئتمه یه ؟
(هارایا) چاتماغا؟
بیلمیره م

توز سوران لار – پوتون لار – قوطو لار
هامی سی تلسمه ده

آداملار بیر گون بویوک بایراقلارلا کئچیردیلر بو خیابان لاردان
سسلری واریدی(خاطیریمده دیر ائشیته ردیم)

4
.....
باریش
یانی آخشاملار شام یئمه یینین عطری
باریش
یانی آرابا قاپیندا ساخلایا وسن قورخمایاسان
باریش یانی قاپی نی دویه لر
کیمسه اولمایا- یولداشدان سونرا

Çarşamba, Kasım 09, 2005

E_mail

nnturkler@gmail.com

Salı, Kasım 01, 2005

GELECEYE DÖNMEK(İNGİLİZCEDEN ÇEVİRİ):(9)

Geleceye dönmek(9)!


Yazar:Toni negri

Çevirmen(ingilizceden):Nigin Nevaderezi-emekdaş:Nadir Ezheri

IMPERATORLUQ

(Bu sira meqaleler ardicil olaraq her birisi özgürdüde)

İzah:Bu çalişma çağdaş politikal felsefelerinden birisini (yeni sol görüşçülük çevrelerinde yazilmiş Toni Negri nin meqalesini ihtiva edir)burada qeyd etmeli ki bu meqale İtaliyan dilinden Maykel Hart tevessutu ile çevrilib indi ise ilkin olaraq ingilizceden türk diline çevrilmekdedir Toni Negri Marksizm felsefe mektebinde Düzem pozucu(1)bir varsayimcidir(2)türkcemizde bu varsayimcinin baxişlari ila artiq taniş olmaq isteyenler verilen qaynağa döne bilerler:Daşdan daşa sira meqalelerinden klasik marksizm bölümü Axtariş:Nigin Nevaderezi Nadir Ezheri


Men öncede dedim ki üç şey tarixsel başlanğic geçidinin mütleq taniqi(şahidi) olmuşdur:"TİAN AN MEN" meydani qalxişmasi(daşqinliği)"Berlen" duvarinin düşmesi(yixilmasi),körfez(xelic) savaşi.Biz globallaşma aşamasina giririk.
Bu baxiş noqtasindan,durum çox aydindir.Bizim her birimiz onlari dramatik bir yol ile dneylemişik(sinamişiq).Körfez Savaşi önemlidir niyeki ilişgi pröbleminin içre birinci yrde yerleşir ve "BAUDRİLLARD" demişken o bir savaşdirki baş vermeyib,o heç bir zaman yaşamamiş bir savaşdir,o kendi öyküsünü kendisi bulmuşdur(saxtakarliğla).Önceki bizim TİMOSOARA* miz olsun ve önceki yeni imperatorluq situasiyasini(durumunu)açiğlaya bilen son derece önemli elemanlarin(ünsürlerin) tüm çeşidlerinden elimizde olsun-kendilerimizi onunu içinde yoğun kötüçü (şer) sahibi bulduğumuz situasiya-en qorxunc toplum qirimlar (bunun içre) be,zen örtülü be,zende saxtakar baş vere biler.pröblem nedir?Hereket,konuşmaq(söyleşim)ve Proltariyanin dayanişmasi,her kimse kim bu baxiş noqtasindan tüm olaraq entelektüel bir karakter olmaği üstelenib(öhdesine alib)bu situasiyaninla qarşilaşa bilsin,pröblem bunun niteligini(neceligini) anlamağindadir.
Heyretlendiricisi buki doğrudanda şekilleri,dilleri ve formlari bina edenler,dünyadan temelsiz(saxta)şekiller düzenleyenlerdi."real"anlamini transfer etsinler(daşindirsinlar) ve "real"i öz antaqonisminden (mütezadliğindan) soyundursunlar diye.
Böyük pröblem taninmaya başlayir,realitenin yeni çeşidinden ileri gelmiş ve bizim dünyanin bu hissesinde onu deneyledigimiz zorakiliq,onlain içre temel bir situasiyanin şekilini tanitsin onsuzki o -situasiya-asla alternativ olsun.(Niyeki alternativ her zaman ilişgili(taninmiş)bir şeyin zorunlusudur(ona şamildir),illa bele bir zoraki,qloballaşmiş ve xoş davranişli birliklerin içre himaye ya kesiklik(ayriliq)ve yeninin düzenleyici beneklerinin(nişanelerinin)bulunmasi.