Cuma, Kasım 25, 2005

GELECEYE DÖNMEK (ingilizceden çeviri):(10)

GELECEYE DÖNMEK(10)

YAZAR:TONİ NEGRİ

ÇEVİRMEN:NİGİN NEVADEREZİ emekdaş:NADİR EZHERİ

"LOS ANGELES","ÇİYAPAS","PARİS"

(Bu sira meqaleler ardicil olaraq her biri özgürdüde)

Biz bir çox olumlu ve olumsuz (müsbet ve menfi) şeylerden söz etmeliyik,niyeki bu mubarizeler qudret ilişgileri dönüşümünün (degişiminin) iri güc ve iri zorluq olduğunu sağlamlaşdirmiş(isbat etmiş),bu günde oluşan evrende(dünyada).
"LOS ANGELES"deki mubarize(1) tam şeherlerde,baş kendlerde baş vere bilen,özünün en yüksek formunda gösterilen eksik sanilmiş qruplar qalxişmasi idi,toplumsal bölgeleri ele geçirmekde,evrenin vitrini olmuş "LOS ANGELES",in mal varliğini talan etmekde.
"LOS ANGELES","HALİ WOOD"DUR demekdir:evrende var olan anlamlarin (alğilamalarin)indüsteriyel(senaye-çox çalişilan yer)senteri(merkezi)ve ele buna esasen diller üretiminde en böyük senter.
"ÇİYAPAS"(2)heç zaman borjuvazi bir qalxişma degildi,Kapitalizmi ilerletmeye ayarlanmiş(qesd olunmuş)bir qalxişma deyildi,heç zaman,o belke kimlik tanitmaya dayir arama yapma ve bir qalici(davamli)anti gücidi.genişlenme(tose,e)paragonlarina(ülgülerine)qarşi."PARİS" mübarizesi başda bir çox belirsiz(örtülü)yolile teşkilatlandirilmişdi,lakin mübarize zamaninda "PARİS"de ve "FRANSA"nin başqa yerlerinde ortaq daşima(f,el ve enfe,al)lar duraqlamalari(mane,leri)içinden,bir yeni ortaq durum düzenletmeye doğru uzlaşmaya(temrin etmege)ilerledi.
bu mübarizelerin üçü birlikde temel olaraq Realda bir serbest(mütleq)yeni ortaq durum düzenletmek kapasitesine(qabiliyetine)sahibdir,deyilen yeni ortaq durum QLOBALLAŞMAQ qarşisinda durur,niye ki qloballaşmaq onlari etkisiz(xunsa)etsin diye uyumsuzluqlar(ixtilaflar)üzere çalişmaqdadir.buna esasen onlarin tami adetdişariliğin(ğeyri adiligin)belirişinde(gözükmesinde)sözbirdirler,toplumun ona (adetdişariliğa)istegi kimi.onlar üç mübarizedir,her birinin özünde daşidigi bir dayanişma(müqavimet)durumu var,bu evren merkez müdürlügü(3)qurulmaqina qarşi,aliş-verişin qloballaşmasinin palitikal formuna qarşi.
Başqa sözde onlarin her birileri bu kiçik açari özlerinde daşiyir,temellidir belke,belirgin(numune,subjects)ortaq durum düzenletmesinde öz başina ve bağimsiz olduğu.
Bu üç mübarize,özlerinin uyumsuzluğundaki(ferqliligindeki)ve ilişgi axsağliğindaki durumda yerleşe bilir? 1990lara bir durum düzenletmede de?
Bunlar hazirda gelen devrim prossesinin içre kesici ve "yerine gelmenin"(Paradigmatic)(4)mehdud tecrübesidirler? Bunlar hazirda gelen insanliq prossesinin içre kesici ve "yerne gelmenin" mehdud tecrübesidirler? Men bilmeyirem.


ETEK YAZİLARİ:

1-Son yillarda "LOS ANGELES"de baş vermiş olaylar.
2-"MEKZİK"de bir qalxişma.
3-Farsca:Merkeze cehaniye modiriyet.
4-Farsca:Caneşini.

1 Comments:

At 9:12 ÖÖ, Blogger Az Turk said...

menim aziz dildashim selam
yorulma gozel
arkadash sizin bu gozel ve ozel webloginizdan chox xoshim geldi
sag olun
arkadash eyer istesen xeber ver birbirimizin baglantisini (link) artiraq

sag qal
allahin amaninda

http://www.qarabaq.azerblog.com/

 

Yorum Gönder

<< Home