Cuma, Ekim 14, 2005

GELECEYE DÖNMEK(İNGİLİZCEDEN ÇEVİRİ):7

Geleceye dönmek(7)!

Yazar:Toni negri

Çevirmen:Nigin Nevaderezi-emekdaş:Nadir Ezheri

(Bu sira meqaleler ardicil olaraq her birisi özgürdüde)

İzah:Bu çalişma çağdaş politikal felsefelerinden birisini (yeni sol görüşçülük çevrelerinde yazilmiş Toni Negri nin meqalesini ihtiva edir)burada qeyd etmeli ki bu meqale İtaliyan dilinden Maykel Hart tevessutu ile çevrilib indi ise ilkin olaraq ingilizceden türk diline çevrilmekdedir Toni Negri Marksizm felsefe mektebinde Düzem pozucu(1)bir varsayimcidir(2)türkcemizde bu varsayimcinin baxişlari ila artiq taniş olmaq isteyenler verilen qaynağa döne bilerler:Daşdan daşa sira meqalelerinden klasik marksizm bölümü Axtariş:Nigin Nevaderezi Nadir Ezheri

9-(The Biopolitical Enterpreneur) Biopolitical(3)Ticaret

Yene her zankikimi bizler tanm terimleri degişmiş belli bir çevreile raslaşmağdayiq.Bizim hatta demokrasiyanin yada liderligin (rehberligin)haqda danişdiğimiz zamanda ferqli bir dil buluşumunda(ixtira,inda) başarili olabilcegimiz realda gereksir(lazimlidir).
Biopolitikde demokresi nedemekdir؟ onun esla formal(resmileşmiş)demokrasi olmadiği aydindir,ancaq"spinoza"nin dedigi kimi bir mütleq demokrasidir.Böyle bir anlam ne süreye qeder ancaq demokrasi termlerle tanitdirilabiler؟ o(biopolitikde demokresi anlami),demokrasiden yasasal klasik terimlerile belke heç bir zaman tanitdirila bilmedi.
Biz ticaretden, biz politikal ticaretden ya bundan üstün diyersek "Biopoli"ticaretden danişanda bunun eyni doğrudur.
Daha ince(diqqetli)diyersek biz her hansi bir tekil(müfred)yayğin(toplu)güc halinda olabilen ve be,zen bir toplumsal mezmunda yaratici bir qabiliyyet içre toplaşa bilen Situasiyadan(möqeden-qonudan)söz açdiğimiz zaman.Biz bu noqtada(konuda)ne demeliyik؟ bu toplumsal ticaret bir deyer qazana bilir؟ serahetle,men böle düşünürem,amma bunlarin tami bir biopolitikal prosenin içre deyerlendirilmelidir.Men demeliyem ki bizim burada-realda-bir parazitik(engelvari)ticaretin Kapitalist Teorisinin qarşiti(ziddi)elimizde var.Bu bir varliqşünasliq yönlü bir ticaretdir.Bizim sürü(quruplaşmiş)olaraq örneklerimiz var,be,zen her birisi qanitlanmiş(sabit olunmuş)olan örnekler.Kankret(mü,yyen)toplumlar deneylerinde(tecrübelerinde)o cümleden:Al Quruplar(Komonistler),keoprativlerin(yardimlaşma şirketlerinin)temellerinde ve fikir paylaşimina(hemnezerlige)(Solidarity)esaslanan Aq toplumlarin(Liberal toplumlarin)müeyyen deneylerinde bizim bunlari görebilecegimizde asla şek yoxdur.
Her zamanatay bu gün danişmağa gelende her neden önce biz neinki bir politikal ticaretden başlamaliyiq belke bir biopolitikal ticaretdende söz açmaliyiq,sonra birde enflasiya töreden(böhran doğan)ya enflasiyaya qarşi biopolitikal ticareti tanimayida başlamaliyiq.Her zaman biopolitikal ticaret,toplumu düzenledigi(bena etdigi)esnada böyük ehtiyaclari belirte bilir(müe,yyen ede bilir),qaxinc edir(basdirir)ve biopolitikal zeminlerde çalişan güclerin içre düzem(nezm)yaradir.
Bunda esla şek yoxdurki duyumsal qomşuluq (Sentier Neighborhood)içre bir ticarete ayid, bizim burada-fransada-yaqptiğimiz araşdirmalarda örnek yazi(sermeşq)olaraq kullanan(istifade eden)bir ticaret,bir biopolitikal ticaretdir.o ki,bir şişmanliq qarşi(Deflationeri)(böhrana qarşi)bir yolda çaba göstermekdedir(hereket edir).
"Beniton"(Benetton)buna benzer olan bir şeydir.men realda ticaret anlaminin.militanliqin(mübarizligin)bir palitikal düzeninde olan anlamina benzerli olduğuna inaniram ve böylelikle malvarligini(sirveti)ve eşitligi(müsavati) getire bilen Militanliqlada. O biz gelişmege(ilerlemeye)onunla başlamaq zorunda qaldiğimiz bir anlamdir.bir beşinci,bir altinci ya bir yedinci eternasiyonal olsaydi, o bu Militanliq olacağdi.o sübjelik(zehnilik)ve eşitlik(müsavat)ticareti olacağdi,politikal yönünden.

Etek yazilari:

1-farsca (mecazen)saxt şeken
2-Teorisiyen
3-farsca :Zist-siyasi.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home