Salı, Eylül 20, 2005

Geleceye dönmek(İngilizceden çeviri):6

Geleceye dönmek(6)!

Yazar:Toni negri

Çevirmen:Nigin Nevaderezi-emekdaş:Nadir Ezheri

(Bu sira meqaleler ardicil olaraq her birisi özgürdüde)

İzah:Bu çalişma çağdaş politikal felsefelerinden birisini (yeni sol görüşçülük çevrelerinde yazilmiş Toni Negri nin meqalesini ihtiva edir)burada qeyd etmeli ki bu meqale İtaliyan dilinden Maykel Hart tevessutu ile çevrilib indi ise ilkin olaraq ingilizceden türk diline çevrilmekdedir Toni Negri Marksizm felsefe mektebinde Düzem pozucu(1)bir varsayimcidir(2)türkcemizde bu varsayimcinin baxişlari ila artiq taniş olmaq isteyenler verilen qaynağa döne bilerler:Daşdan daşa sira meqalelerinden klasik marksizm bölümü Axtariş:Nigin Nevaderezi Nadir Ezheri

İnternet qaynaği:www.Toni negri.com

Biyopaletikal(3)ticaret

Yene herzamanki kimi bizler tam terimleri deyişmiş belli bir çevreile raslaşmağdayiq
bizim hatta demokrasinin yada liderligin (rehberligin)haqda danişdiğimiz zamanda ferqli bir dil buluşumunda (ixtiraenda) başarili ola bilecegimiz realda gereksir (lazimlidir)
Biyopaletikde demokrasi ne demekdir؟onun esla formal (resmileşmiş)demokrasi olmadiği aydindir ancaq Spinozanin dedigi kimi bir mütleq demokrasidir böyle bir anlam ne sureye qeder ancaq demokrasi terimleri ile tanitdirila biler؟ o (Biyo poletikde demokrasi anlami )demokrasiden yasasal klasik terimlerile belke heç bir zaman tanitdirila bilmedi.
Biz ticaretden,biz paletikal ticaretden,ya bundan üstün deyersek biyo poletik ticaretden danişanda bunun eynisi doğrudur.
Daha ince (diqqetli)diyersek biz her hansi bir tekil(müfred)yayğin (toplu)güc halinda ola bilen ve bezen bir toplumsal mezmunda yaratici bir qabiliyet içre toplaşa bilen situasiyadan(muvqeden-konudan)söz açdiğimiz zaman.Biz bu nuqtadan (konuda)ne demeliyik ؟ Bu toplumsal ticaret bir deyer qazana biler؟ serahtle men böyle düşünürem amma bunlarin tami bir Biyo paletikal perasinin içre deyerlendirlmelidir men demeliyem ki bizim burada -realda-bir parazitik(engelvari)ticaretin Kapitalist teorisinin qarşiti (ziddi)elimizde var.Bu bir varliq şünasliq yönlü ticaretdir.
köklük ticaret(dolğun ticaret) bir üretim(istehsal edici)Fabrikasi qurmaq zorunlusu(zeruretinde)olan (ona dayir zaten çalişan)bir ticaret.
bizim sürü (quruplaşmiş) olaraq örnfklerimiz var,bazen her birisi qanitlanmiş(sabit olunmuş)olan örnfkler. Kankret (müeyyen)toplumlar deneylerinden (tecrubelerinden)o cumleden:Al quruplar(Komonist ler)Keoprativlerin(yardimlaşma şirketlerinin)temellerinde ve fikir paylaşimina (hem nezerlige)(solidarity)esaslanan ,Ağ toplumlarin,(Liberal)müeyyen deneylerinde (tecrubelerinde) bizim bunlari göre bileceyimizde asla şek yoxdur.her zamana tay bu gün danişmağa gelende her neden önce biz ne inki bir Paletikal ticaretden başlamaliyiq belke bir Biyo palitikal ticaretdende söz açmaliyiq ,sonra birde Enflasiya töreden(bühran doğan)ya Enflasiya ya qarşi Biyo poletikal ticareti tanimayida başlamaliyiqş.her zaman Biyo paletikal ticaret,toplumu duzenledigi (bina etdigi)esnada büyük ehtiyaclari belirte bilir(mueyyen ede bilir),qaxinc edir (basdirir)ve Biyo paletikal zeminlerde çalişan güclerin içre düzen(nezm0 yaradir.
Bunda asla şek yoxdur ki ,duyumsal qomşuluq,(sentier neighborhood)içre bir ticarete ayid ,bizim burada -Fransada-yaptiğimiz araştirmalardan örnek yazi (sermeşq)olaraq kullanan (istifade eden)bir ticaret,bir Biyo poletikal ticaretdir,O ki bir şişmanliq qarşi (deflationary)(böhrana qarşi)bir yolda çaba göstermekdedir (hereket edir).
,BENETTON,buna benzer olan bir şeydir.men realda ticaret anlaminin,militanliqin(mubarizligin)bir paletikal duzeninde olan anlamina benzerli olduğuna inaniram ve böylelikle mal varliğinin(sirveti)ve eşitligi (musavati)getire bilen Militanliqlada.O ,biz gelişmeye(ilerlemeye) onunla başlamaq zorunda qaldiğimiz bir anlamdir.Bir beşinci,bir altinci ya bir yeddinci Enternasiyonal olsaydi,o bu militanliq olacağdi.O Sübjelik(zehnilik)ve eşitlik(musavat)ticareti olacağdi,paletikal yönünden.

Etek yazilari:
1-Farsca:(mecazen)saxt şeken
2-Teorisiyen
3-Farsca:zist-siyasi

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home